Yazılım & Bilişim

Yeni mezun oldunuz ve iş hayatına atılmak için öncelikle yapmanız gereken, firmalara kendinizi en iyi şekilde ifade ederek başvurularınızı yapmanızdır. CV ve ön yazı işe giriş süreçlerinde fark yaratır. Özellikle sektöre yeni adım atan genç yazılımcılar için CV ve ön yazı kariyerlerinin başlangıcıdır.

Bu yazımızda yeni mezun yazılımcılara fikir vermesi adına; CV hazırlarken nelere dikkat edilmeli ve nasıl hazırlanması gerektiğini özetleyen bir içeriktir.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Özgeçmişiniz, sektöre girerken kendinizi tanıtan ve ifade eden en önemli araçtır. İlk izlenim oldukça önemlidir.

  • Bir işveren veya İK tarafından incelenen bir CV’ye 1-2 dakika zaman ayrılmaktadır. Bu süre zarfında kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz gerekmektedir. Size ayrılan bu süre zarfında CV’nizi inceleyen kişi için mümkün olduğunca gerekli bilgileri sunmanız gerekmektedir.
  • CV’niz 2 sayfayı geçmemeli, imla hatası yapmamalısınız. Paragraf düzenine, noktalama işaretlerine ve bütünsel biçime özen göstererek ciddiyetinizi sergileyebilirsiniz.
  • Yanlış ve abartılı bilgiler vermeyin. Yeni mezun iseniz zaten bu durum çok dikkat çekecektir ve elenmenize sebep olabilir.
  • Hakkınızda özet bilgi paylaşın. Güçlü olduğunuz yönleri vurgulayarak, gelişime ve öğrenime ne kadar açık olduğunuzu, kendinizi nasıl geliştireceğinize karşı bu bölümde CV’nizi okuyan kişiye belirtin.
  • Hedeflerinizi, kendinizi geliştirmek istediğiniz alanları vb. bilgileri paylaşın.
  • İngilizce seviyeniz ne durumdaysa, CV’nizin ingilizce versiyonunu yapmanız avantaj sağlayabilir. Ancak Orta seviye ingilizceye sahip iseniz profesyonel yardım alarak CV’yi oluşturmanız durumunda negatif durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
  • Kişisel bilgilerinizde muhakkak kendi bilgileriniz yer almalıdır. Bu bilgiler; ad soyad, telefon numarası, e-mail adresi, il-ilçe, doğum tarihi. Varsa linkedin ve Github hesaplarınızı paylaşmanız artı olacaktır.
  • Ciddiyetten uzak e-mail adreslerinden kaçınmanız gereken diğer altın kurallardan biridir. Kimse crazyvedat@hot, sekerkizayse@gm gibi mail adresleri ile mailleşmek istemez. Kendinize ait daha resmi görünen bir e-mail adresi oluşturmanız ve bu mail adresleri ile başvurularınız yapmanız gerekmektedir.
  • Her an ulaşılabilir bir telefon numarası oldukça önemlidir. Size ait olmayan numaraları paylaşmayın.
  • Detaylı medeni durumunuzu (ör: “sevgilim yok – bekarım – evliyim”) da belirtmemelisiniz. İş ile alakası olmayan bir konuyu kimse merak etmez.
  • Kendinize ait en güncel fotoğrafınızı CV’nize yer vermelisiniz. Ancak bu fotoğrafınız vesikalık olması gerekmekte, ciddiyetten uzak fotoğraflar, sosyal ortamda çekindiğiniz fotoğraflardan kırparak koyduğunuz fotoğraflar hoş karılanmaz.

Yukarıda saydığımız bu temel kurallar ışığında etkili CV nasıl hazırlanır bunu özetleyelim.

CV Nasıl Hazırlanmalı ?

  • Eğitim bilgilerinizi ters kronolojik sıra ile paylaşmalısınız. Mezun olduğunuz lise, üniversite, fakülte ve bölüm isimlerini belirtmeli, giriş ve mezuniyet tarihlerinizi eklemelisiniz. Mezuniyet ortalamanızı belirtmek tercihinize kalmıştır; ancak önemli bir başarıya ya da yüksek ortalamaya sahipseniz bunu belirtmek yararınıza olabilir.
  • İş deneyimi bilgileri; yeni mezun olmanız sonucu çok fazla deneyime sahip olmayabilirsiniz. Staj veya iş deneyimleriniz alanında Şirket ismi, ünvanı, başlangıç bitiş tarihleri hatta şirketlerin faaliyet alanlarını belirtin. Bu firmalarda ne iş yaptığınızı, hangi projelerde görev aldığınızı, hangi pozisyonda yer aldığınız belirtmelisiniz.
  • Beceriler ve eğitimler; bu kısım firmaların ilgilendiği en önemli noktalardır. Bildiğiniz yabancı diller, programlama dilleri veya diğer yetkinliklerinizi bu alanda detaylıca belirtin.
    – Bildiğiniz yazılım dilleri arasında okulda öğrendiğiniz veya adını duyduklarınızı asla paylaşmayın. Gerçekten bu dilleri kullanarak proje yapabilecekseniz yazın. Daha önce belirttiğiniz diler arasında hiç bir çalışma yapmadıysanız bunu paylaşarak vakit kaybetmeyin.
    – Belirttiğiniz beceriler ile yapmış olduğunuz çalışmaları referans olarak paylaşabilirseniz oldukça olumlu sonuç alırsınız. Kendinizin iyi olduğu noktalar veya geliştirmekte olduğunuz alanları daha net biçimde karşı tarafa aktarmış olup seviyenizi profesyonellere sunmuş olursunuz.
    – Eğitim, seminer, konferans veya kursları belirtmeniz karşı taraf için aydınlatıcı olabilir ancak bir diploma edası ile bunları sunmayın çünkü kağıt parçasından ötesi değildir.
    -Yazılımcı gençler olarak, Microsoft Office ürünlerini matah bir bilgiymiş gibi CV’nize yazmayın.
  • Github, LinkedIn bilgilerinizi paylaşın. Github’da aktivite geçmişiniz sizin işe girmenizdeki en büyük etken olacaktır. Neredeyse yeni mezunlarda Github profiline sahip çoğu mühendisin diğerlerine göre çok daha hızlı işe başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Mesleğiniz ile alakalı okuduğunuz kitapları belirtin. Siz, her ne kadar pratik yapmanın bu iş için 1. derece öneme sahip olduğunu zannetseniz de, işveren ilgili teknolojiyi nereden ve nasıl öğrendiğinize daha çok önem veriyor.
  • Yabancı dil tecrübenizi nasıl edindiğinizi paylaşın. Dil kursu, hazırlık eğitimi, yurtdışı gezileri sizin mutlak suretle diğer adayların önüne geçmenizi sağlayacaktır.
  • Üniversite esnasında katıldığınız sosyal etkinlikleri, gezileri ve öğrenci kulüplerindeki aktifliğinizi belirtin.
  • Hobilerinizi paylaşırken kitap okumak, müzik dinlemek  gibi genel aktiviteler yerine daha özel ilgi alanlarınızdan bahsetmelisiniz. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olanlar var ise onları da özellikle belirtmeniz faydalı olacaktır.
  • Referanslar; Çoğu işveren işe alım sürecinde sizi tanıyan kişilerden sizi dinlemek ister. Genellikle iki referans yazılır. Yazılması durumunda isimleri, çalıştıkları kurum ve ünvanları ile iletişim bilgileri belirtilmelidir. Üniversitedeki hocalarınız, çalıştığınız/staj yaptığınız yerdeki yöneticileriniz referanslarınız olabilir. Akrabalarınızı ya da arkadaşlarınızı referans olarak yazmamalısınız. Yazacağınız kişilerle öncesinde görüşmeli, kendilerini referans olarak gösterdiğinizi bildirmeli ve sizin hakkınızda olumlu görüşleri olduğundan emin olmalısınız.

 

İletişim

Adres:

K.Bakkalköy Mh. Halk Cd. Kardelen Sk. No:2 Ataşehir/İSTANBUL

Adres:

E.Kuyumcular Mh. Gedik Sk. No:5/7 Karesi/BALIKESİR

Telefon:

+90 266 244 3070

E-Posta:

destek@catsbilisim.net
cats@catsbilisim.net

© 2014 – 2023 Cats Yazılım Geliştirme Teknolojileri. Tüm Hakları Saklıdır.